Románd község

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00024

Románd község
Köszöntjük megújult honlapunkon!

Kellemes böngészést kívánunk!

Slider

A Belügyminisztérium tájékoztatója a lakossági kutak vízjogi engedélyezési eljárásáról

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján a kutak vízilétesítmények, amelyek megépítéséhez, átalakításához, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez vízjogi engedély szükséges. A korábban engedély nélkül létesített, vagy engedély nélkül üzemelő kutakra egyaránt meg kell kérni az engedélyt. A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Kormányrendelet 24. § (1) bekezdése határozza meg azon kutak körét, amelyek engedélyezését a települési önkormányzat jegyzője végzi, egyéb esetben az eljáró hatóság a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság. A lakossági felhasználási célú kutak döntő többsége a jegyző engedélyezési hatáskörébe tartozik.

A tájékoztató az alábbi linken olvasható tovább.

Románd Község Önkormányzata

Hatvan millióból épül minibölcsőde Romándon

Ünnepélyesen is letették a romándi bölcsőde alapkövét kedden délután, mely hatvan millió forintos pályázatból valósul meg. Az alapkő alá időkapszulát is helyeztek, melybe a romándi polgármester beszédét, a keddi Kisalföld napilapot, az alapító és támogató okiratot, valamint az épület tervét és némi apró pénzt is rejtettek.

„Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló Romándi Minibölcsőde új épületének építése hosszú távon megoldást jelent a településen élő kisgyermekek bölcsődei ellátására, továbbá két új munkahely teremtésére. Az önkormányzat célja, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődei elhelyezést a dolgozni szándékozó kisgyermekes szülőknek, segítve ezzel a családokat. Az évek során Románd község is nagy fejlődéseken ment át, megújult az önkormányzati hivatal épülete, a kultúrház, és az orvosi rendelőnk is méltó körülmények között fogadja a betegeket” – emelte ki Galler Jenő, a község polgármestere.

Véleménye szerint a romándi gyermekeknek és szüleiknek is meg kell adni azt a lehetőséget, hogy helyben készülhessenek fel az óvodai életre. Mivel Tápszentmiklóson is épül hasonló mini bölcsőde, megállapodtak abban, hogy a két település egy közös fenntartású intézményt hoz létre, egy vezetővel.

A projekt átfogó célja a pannonhalmi járásban növelni a bölcsődei férőhelyek számát, ezzel szélesíteni a bölcsődei szolgáltatások mértékét. A pályázatnak köszönhetően egy új minibölcsődei épületet alakítanak ki a falu központjában, mely hat bölcsődés gyermek napközbeni ellátását teszi lehetővé. Az új intézmény a tápszentmiklósi Mocorgó Óvoda tagintézménye lesz.

Kapcsolódó képek: Új mini bölcsőde alapkőletétele

forrás: kisalfold.hu

Lakossági tudnivalók az ebek kötelező bejelentéséről

Figyelem, akár 30.000.-Ft lehet a bírság abban az esetben, ha valaki nem jelenti be a kutyáját a helyi önkormányzatnál. E tekintetben teljesen mindegy az, hogy van e chip a kutyában vagy nincs, ugyanis lejárt az önkormányzatok határideje a tekintetben, hogy a területén az ebeket összeírja és lajstromba vegye. 2012 évben életbe lépett állatvédelmi törvény írja azt elő ugyanis, hogy 3 évente el kell végezni az eb összeírási teendőket az önkormányzatoknak.

Az országos nyilvántartás ugyan már létezik, mert az állatorvosok rendszerében minden fontos tényező szerepel ami az ebösszeíráshoz is szükséges. A bejelentő adatlapon szerepeltetni kell a kutya fajtáját, nevét, a tulajdonos nevét, címét és elérhetőségeit, ezen kívül a kötelező chip számát és a kezelő állatorvos nevét, elérhetőségét.

Kutya, eb bejelentő lap minta: itt tölthető le.

Fontos tudnivaló, hogy aki elmulasztja bejelenteni az önkormányzatnál az ebét, azok komoly, akár 30.000 Ft-os bírságra számolhatnak, így mindenképp ajánlatos erre az időt rászánni.

Polgármesteri beszámoló

2014. október 21-i önkormányzati választások után megkezdte munkáját az új polgármester és a képviselő testület. Fő célunk: a Kultúrház és az Önkormányzati hivatal épületének felújításának befejezése, 2015. március 31-i időpont betartásával. Az egész felújított épület ünnepség során lesz átadva a falu lakóinak. A régi-új hivatalban kialakításra kerül egy helyiség a falugondnok részére, ahol lehetőség lesz az ételhordók elhelyezésére, leadására.

A polgármesteri programban leírt cél a falugyűlés, összehívása november hónapban megtörtént, ahol az aktuális problémák meglettek tárgyalva, beszélve. Szintén ebben a hónapban vettük fel és kötöttük meg a pályázatfigyelő céggel a szerződést.

Az ingatlanadó módosítása is megtörtént. Az állandó romándi lakos nem fizet adót, az korábbi döntéshez képest, amikor tartósan itt kellett élnie a családnak ahhoz, hogy 1 év után az ingatlanadót töröljék. Így a községbe beköltözőknek segítséget nyújtunk a letelepedéshez.

Első alkalommal megpályáztuk meg a szociális tűzifát a rászorulóknak, 14 beadott pályázatból 10 családnak osztottunk ki tűzifát.

A Bursa Hungarica pályázatot 3 főiskolás pályázta meg. Ők 10000 Ft/hó ösztöndíjban részesülnek.

A gyerekeknek a karácsony közeledtével 3000 Ft/gyermek támogatást osztottunk ki.

Kitűzött célokat, terveket továbbra is szem előtt tartjuk, és azon vagyunk, hogy ezeket megvalósítsuk.

Keresés

Copyright © 2020 SoftwareAce Bt. Minden jog fenntartva!